fbpx
בחרו עמוד

שוק העבודה עבר שינוי מהותי מקצה לקצה בשנים האחרונות וגם התאגידים הכי גדולים בעולם מבינים שסביבת העבודה שהייתה מקובלת במהלך העשורים האחרונים צריכה לעבור שינוי. הקורונה לימדה את המעסיקים שפרילנסרים יכולים להיות יעילים יותר עבור הארגון, ואת העובדים הרגילים, על היתרונות הטמונים בכך. מי המרוויחים הגדולים שגילגלו מיליארדים? איך מנצלים את המהפכה שמתחוללת בעולם ורוכבים על המגמה, ומה חשוב לדעת על שוק העבודה שמשתנה לכולנו מתחת לפני השטח? עשינו בשבילכם סדר במהפכה שעל פי רבים מתוארת כ״אחת לדור״.

בואו נתחיל ממספרים, כי אנחנו סבורים שהמשקיעים עדיין לא מעכלים את גודל הבשורה. פרילנסרים אחראים לכשליש מכוח העבודה העולמי, וישנם למעלה מ-1.3 מיליארד פרילנסרים ברחבי העולם. נגיד זאת שנית, למעלה מ-1.3 מיליארד פרילנסרים ברחבי העולם. מדובר במספר אסטרונומי שעוד נחזור אליו בהמשך, מכיוון שהוא מוביל את המגמה הכללית וכן את המודל העסקי של חברות רבות אשר נמצאות בתחום. מבחינה סטטיסטית שוק הפרילנסרים צפוי על פי מגזין פורבס להוות למעלה מ-50% משוק העבודה האמריקאי, מה שממחיש לכולנו עד כמה גדולה ההזדמנות העסקית. נדמה שעובדים מודרנים דורשים יותר, והמעסיקים מבינים את זה. עובדים שבעבר היו צריכים ללכת למשרד חמישה פעמים בשבוע ולעבוד בסביבה שלעתים כוללת הסחות דעת ושוחקת הרבה יותר, מבינים שבמידה ואופי המשרה שלהם מאפשר, ביכולתם לעבוד מכל מקום שירצו בעולם, תוך כדי שהם מספיקים לשלב דברים שבעבר חלמו עליהם כמו ארוחת צהריים עם משפחתם או לתכנן את שעות העבודה שלהם וסדר היום באופן גמיש לחלוטין. 

 

שוק הפרילנסרים בארה״ב הוא הצומח ביותר, אך גם בבריטניה ומדינות מתפתחות כמו ברזיל פקיסטן ואוקראינה (2020)

 

אם חשבתם שחברות ההייטק נשארות אדישות, אתם טועים! מעבר לעובדה שכל חברת טכנולוגיה מעסיקה לפחות ⅕ מסך העובדים כפרילנסרים, חברות טכנולוגיה רבות מבינות שמבנה העבודה הקלאסי שמורכב בעיקר מלכלול את כלל העובדים בחלל עבודה אחד או כמה משרדים כבר לא כל כך יעיל. מגפת הקורונה סיפקה לכולם נקודת מבט ברורה יותר על פרודוקטיביות ועבודה מרחוק. 

לחגיגה הגדולה הזאת שגילגלה בשנת 2020 כ-1.3 טריליון דולר רק בארה״ב לבדה, יש מרוויחות גדולות. הוותיקה מביניהן שגם מספקת לנו גאווה לאומית היא פייבר (FVRR) הישראלית שנוסדה בשנת 2010 תחת שילוב המילים השנון ״Five, Favor" או בעברית, ״טובה תמורת 5$״. הפלטפורמה של פייבר בעצם איפשרה לפרילנסרים ברחבי העולם להציע את השירותים שלהם במחיר התחלתי של 5$ ומאוחר יותר הרחיבה את המודל העסקי שלה ואת ההכנסות בפלטפורמה בעזרת מה שנקרא Extras, שכוללים עבודה מהירה יותר או דרישות מיוחדות וגם דרך שינוי המודל העסקי מ-5$ לכל סכום שיחליט הפרילנסר. עוד שיפור משמעותי שגרם לפייבר להפוך לפלטפורמת על הוא מה שנקרא Fiverr Pro, שבעצם כולל פרילנסרים מקצוענים ומנוסים במיוחד שמציעים את שירותיהם בפלטפורמה וקהל היעד שלהם הוא בעיקר גופים מקצועיים וחברות. פייבר שהפכה לציבורית בשנת 2019 זינקה ב-90% ביום המסחר הראשון, מה שהדגיש עבור העולם עד כמה רצינית מגמת הפרילנסרים ומה השוק חושב עליה. מאז, הספיקה לרשום מניית פייבר (FVRR) תשואה של כמעט 400% ואבני דרך משמעותיות.

 

רגע הפעמונים בהנפקת פייבר בשנת 2019

חברת טכנולוגיה בליבה, מרקטפלייס איכותי עבור פרילנסרים

 

כפי שניתן לראות ממצגת המשקיעים של פייבר, החברה ממצבת את עצמה כחברת טכנולוגיה בליבה שלה, ומקדמת את עצמה כמרקטפלייס שמשלב מספר רחב של טכנולוגיות. בשנת 2016 פייבר הציעה אפליקציה לנייד וחבילות תשלום לפרילנסרים, בשנת 2020 פייבר כבר השיקה את פייבר ביזנס, אפשרה למוכרים לקדם את המודעות שלהם ויצרה כלים אוטומטיים שגרמו למערכת להפוך ליעילה הרבה יותר.

חברה נוספת שנוסדה ב-2015 והונפקה לפני קצת יותר משלוש שנים היא אפוורק (UPWK) שמציגה ביצועים מרשימים הכוללים תשואה של כמעט 200% ושווי שוק מרשים של 7.2 מיליארד דולר. גם אפוורק מציעה פלטפורמה גמישה לפרילנסרים, שמבוססת על ניסיון, תיק עבודות, דירוג של מעסיקים אחרים ומודלים עסקיים שונים לבחירת הפרילנסר.

אם תשימו לב לתרשים הזרימה של פייבר ואפוורק שנציג לפניכם, תוכלו לראות שכל המודל העסקי מבוסס על מה שנקרא Market Opportunities או בעברית הזדמנויות השוק, ולא סתם! כפי שציינו בתחילת הכתבה, עתיד הפרילנסרים ורוד לכל הדעות, ונתח שוק העבודה ימשיך וישתנה במהלך העשור הקרוב, כאשר ישנם זרזים בלתי נשלטים כמו מגפת הקורונה למשל.

כל אחת מהענקיות הללו ״תוקפת״ את הנתונים מהזווית שלה, פייבר למשל מדברת על Addressable Market בשווי 115 מיליארד דולר ועוד תוספת של 815 מיליארד דולר בשנה מהכנסות פרילנסרים בארה״ב לבדה, כמעט 100% צמיחה מהמספרים שאנחנו הצגנו לכם. אפוורק מסבירה שההזדמנות העסקית של אפוורק עומדת על 1.3 טריליון דולר, בהנחה ולפי המודל העסקי שלה שוק הפרילנסרים ימשיך לצמוח בצורה הורודה שהיא ופייבר מתארות. שלא תטעו, לא מדובר בעוד מצגת משקיעים, אלא במוטיב חוזר שניתן לבחון מהרבה זוויות כפי שהצגנו לכם בתחילת הכתבה, מה שמוכיח שמדובר במגמה ממשית ולא עוד מצגת משקיעים.

 

המגמה של פייבר מוכיחה- צמיחה עקבית וחזקה בהכנסות

פירמידת ההזדמנויות של אפוורק

 

ההזדמנויות בשוק הפרילנס יכולות להראות למשקיעים רבים כחולפות או זמניות, אך מי שמבין את המספרים ומנתח את המתרחש בשוק העבודה כפי שעשינו במהלך הכתבה יכול לגמרי להבין שמדובר בהרבה יותר ממגמה אלא בשיטת עבודה שהולכת ומשנה את כל כוח העבודה העולמי ומשפיעה על מאזני הכוחות הגלובליים בשוק התעסוקה. הפרילנסרים מקבלים את מה שאף עבודת Nine to Five מעולם לא נתנה להם, והתחזיות מצביעות על כך שאנחנו רק בתחילת הדרך. אנחנו לא יכולים לדעת מה יקרה בשוק העבודה העולמי ואיך יגיב כוח העבודה הגלובלי לשינויים החוזרים ונשנים מסביב לגלובוס, מה שבטוח- התחזיות ורודות למדי.

 

מקורות:

-Fiverr
-Upwork
-National bureau of statistics
-Wikipedia
-Statista
-Morgan Stanley Research

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

18.222.56.71
דילוג לתוכן